Menu
ZŠ a MŠ Krabčice

Alergeny

ijh

 

 

 

Označování alergenů na jídelním lístku

ŠKOLNÍ JÍDELNA JE POVINNA OZNAČIT VYROBENÝ POKRM ALERGENNÍ SLOŽKOU, ALE NEBUDE BRÁT ZŘETEL NA JEDNOTLIVÉ PŘECITLIVĚLOSTI STRÁVNÍKŮ.NENÍ MOŽNÉ SE VĚNOVAT PŘI VÝROBĚ JÍDEL STRÁVNÍKŮM S POTRAVINOVOU ALERGIÍ JEDNOTLIVĚ, TAKŽE PŘÍPADNÝM ŽÁDOSTEM NEBUDE VYHOVĚNO.

JÍDELNA MÁ POUZE FUNKCI INFORMAČNÍ TAK, JAKO KAŽDÝ VÝROBCE POTRAVIN A POKRMŮ.

OZNAČENÍ PŘÍTOMNOSTI ALERGENU BUDE NA JÍDELNÍM LÍSTKU OZNAČENO ČÍSLEM OZNAČUJÍCÍ ALERGEN.

SEZNAM LEGISLATIVNĚ STANOVENÝCH ALERGENŮ S OZNAČENÍM ČÍSLA, KTERÉ JE PŘENESENO NA JÍDELNÍ LÍSTEK BUDE V BLÍZKOSTI JÍDELNÍHO LÍSTKU a NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU

1) OBILOVINY obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

2) KORÝŠI a výrobky z nich

3) VEJCE a výrobky z nich

4) RYBY  a výrobky z nich

5) PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy)

6) SÓJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z nich

7) MLÉKO a výrobky z něj

8) SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové a vlašské oříšky,kešu, para a pekanové ořechy,pistácie, makadamie a výrobky z nich)

9) CELER a výrobky z něj

10) HOŘČICE a výrobky z ní

11) SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich

12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14) MĚKKÝŠI a výrobky z nich

V případě jakýkoliv dotazů se obraťte na vedoucí stravování.

Školní jídelna

Projekty